Elke ochtend, als ik rond zeven uur met mijn hond een rondje door de buurt loop, kijk ik verderop in de straat het huis van een buurman binnen. Ik zie hem dan zitten aan de eettafel. Het blauwe licht van zijn laptopscherm maakt zijn gezicht bleek. Vanaf maart is hij al thuis aan het werk, in plaats van op kantoor. Het maakt eigenlijk niet uit op welk tijdstip ik langs zijn huis loop, ik zie hem altijd op diezelfde plek zitten, op het puntje van zijn stoel, zijn hoofd naar voren gebogen, de schouders gespannen. En hij is niet de enige. Sinds het Coronavirus ons land (en de rest van de wereld) teistert, werken we zoveel mogelijk thuis. De eettafel is ons nieuwe bureau, of we hebben het geluk dat er een hoekje op zolder vrijgemaakt kon worden voor de thuiswerkplek.
Ik hoor de laatste tijd steeds meer mensen klagen over gespannen schouders, zere nekken en stijve ruggen. De ergonomische bureaustoel zou de oplossing moeten zijn. Zo ook voor mijn buurman. Voorheen zat hij op een houten eetkamerstoel, waardeloos natuurlijk. Gelukkig kon hij van kantoor een bureaustoel ophalen.
Laatst belde ik aan bij mijn buurman. Hij vertelde dat hij nog steeds last van zijn schouders en nek had. Die bureaustoel zat op zich wel beter, maar het leek verder niet veel uit te maken. Aan het eind van de dag was buurman nog steeds doodmoe. Hij voelde zich schuldig als hij een pauze nam. Ja, hij was inderdaad de hele dag met zijn werk bezig, wat ook spanningen gaf in zijn gezin. Hij was prikkelbaar en kreeg een steeds korter lontje. De stress was duidelijk voelbaar.
Als jij van zeven uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds zit te werken, maakt het niet uit wat voor stoel je gebruikt. Als jij constant afgeleid wordt door je kinderen, je partner of je smartphone, word je niet productiever door een betere stoel. Als jij niet doorhebt dat je de lat veel te hoog legt en jezelf geen pauzes gunt, gaat een ergonomische bureaustoel je niet meer ontspanning geven. Als jij je niet bewust bent van je gewoontepatroon om op het puntje van je stoel (of onderuitgezakt, of met opgetrokken schouders) te zitten, gaat een Herman Miller Aeron er niet voor zorgen dat je spieren weer uit de knoop gaan.
Dus, nu je dit aan het lezen bent: ga eens na hoe je nu zit. Voelt het ontspannen? Hoe is het met je ademhaling? Kun je op dit moment iets veranderen, waardoor je lekkerder zit? Achterin je stoel gaan zitten, je schouders laten zakken, een diepe zucht slaken? Goed zo. Wanneer was het laatste moment dat je een kwalitatieve pauze had, dat je in beweging bent geweest? Ga even een wandelingetje maken. Of de vaatwasser uitruimen. En als je daadwerkelijk al maanden op een houten eetkamerstoel zit, dan is het misschien wel tijd om eens op zoek te gaan naar die ergonomische bureaustoel. Je vergroot daarmee in ieder geval de kans dat je beter ondersteund en meer ontspannen kunt zitten. Maar onthou: de grootste factor van ontspannen thuiswerken ben je zelf!