Thuiswerken met jonge kinderen…… Hoe dan?!

Amy-laptop

‘Onee hè, daar gaan we weer…’ Ik hoor het je denken. Premier Rutte heeft in zijn persconferentie aangegeven dat de scholen vanaf morgen weer dicht gaan en thuiswerken nog steeds de norm blijft. Had je net een beetje onder de knie dat je vooral tussen 9 en half 3 ongestoord je online meetings kon doen en de rest van de middag heen en weer geslingerd werd tussen mails beantwoorden en het helpen bouwen van het lego-kasteel van je 7-jarige, moet je de komende tijd jezelf weer verstoppen in de kelderkast om nog enigszins aan werken toe te komen.

Thuiswerken met kinderen in de basisschoolleeftijd, ik geef het je te doen. Die van mij zitten inmiddels beide op het voortgezet onderwijs. Dat levert andere issues op (‘Ma-ham, ik hoef morgen toch niet naar school, dus wat maakt het uit dat ik tot midden in de nacht zit te gamen?’), maar ik ben dankbaar dat ze geen 4 en 6 meer zijn. De titel van dit blog suggereert misschien dat er nu een aantal gouden tips volgen voor hoe je het thuiswerken kunt combineren met jonge kinderen. Eerlijk? Ik denk dat het een mission impossible is. Om er toch het beste van te maken heb ik wel een aantal ideeën. Probeer eens wat uit, zie het als een experiment. Blijf ademen.

Maak (voor zover dat kan) duidelijke afspraken met je kinderen over wanneer je aan het werk bent en wanneer niet. Een cliënt van mij hangt een hawaiislinger om haar nek als ze aan de slag gaat op haar laptop. Van te voren zorgt ze dat de kinderen wat te spelen hebben (gelukkig is Sinterklaas net geweest en een tablet is ook best toegestaan). Zolang mama de slinger om heeft, is ze aan het werk (staat ook heel gezellig in je Zoom-vergadering!). Doet ze hem af? Joepie, speeltijd met mama! Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kun je je werktijd langer of korter maken. En als je dan even ‘pauze’ neemt, zorg er dan voor dat je er helemaal bent voor de kinderen. Geef ze je volledige aandacht. Laptop en telefoon aan de kant. Op die manier leren ze de afwisseling begrijpen en zullen ze het (hopelijk) beter accepteren als ze zichzelf even moeten vermaken. Dat werkt sowieso beter dan half die mail typen en half die Dora-puzzel in elkaar frutsen.

Wanneer je een partner hebt die ook thuiswerkt, hoor ik positieve verhalen over het werken in shifts. De een is in de ochtend de hoofdverantwoordelijke voor de kinderen (catering, helpen met huiswerk), de ander in de middag. Zo kun je in ieder geval een dagdeel ongestoord werken aan je belangrijkste taken. Zorg er dan voor dat je je prioriteiten duidelijk hebt. Áls je dan even een uur hebt om je te focussen, doe dan iets waar je je volledige aandacht bij nodig hebt en gebruik het niet om de ‘makkelijke maar niet zo belangrijke’ taken te doen.

En vooral: zie af en toe de humor ervan in. Ontspan. De meeste mensen begrijpen wel dat thuiswerken met kleine kinderen een enorme opgave is. Neem je kind even op schoot in die online vergadering, laat zien wie je collega’s zijn en wat je aan het doen bent als je werkt. Laat los dat het niet gaat zoals je het gepland had. Je doet al genoeg je best.

Als het je allemaal toch te veel wordt: praat erover. Geef uiting aan je frustraties. Bel een vriend, een collega, je leidinggevende. Iemand die begrijpt wat je doormaakt. Lucht je hart, geef jezelf even wat tijd om bij te komen en pak dan de draad weer op. ‘Ook dit gaat voorbij’ is een zin die mij altijd helpt als ik in moeilijke situaties verkeer. Schrijf het op een post-it, plak het op de rand van je beeldscherm. Adem het in als een mantra.  

Ik weet niet wat gaat werken voor jou. Ieder gezin is weer anders, ieder kind heeft andere behoeften, iedere ouder heeft andere werkzaamheden. Ik wens je vooral sterkte. Heb je behoefte aan een gesprek, meer tips omtrent planning & productiviteit of hoe je wat meer rust in je hoofd krijgt? Sluit jezelf dan even op in de wc en stuur me een berichtje op 0627093780 of info@debbyrijnbeek.nl

Lees ook…