Uitstelgedrag, love it!

Blog-uitstelgedrag

Ein-de-lijk zit ik achter mijn laptop om een blog voor deze nieuwe website te typen. In eerste instantie had ik daar ontzettend veel zin in. Een nieuwe start, een fris begin en lekker schrijven, want daar hou ik zo van.

Afleidingen

Maar eerst nog even wat kleine aanpassingen aan de andere teksten doen. En ohja, ik moet die mail ook nog beantwoorden. Even gauw tussendoor de was ophangen, want het is goed om computerwerk af te wisselen met wat beweging (practice what you preach!). Hm, mijn lief appt wat we gaan doen dit weekend. Shit, de hond heeft een plant omvergelopen. Veger en blik, doekje erover, spul op zijn plek zetten, hond streng aankijken. Terug naar de computer. Daar komt dochter al thuis van school: ‘Mama, ik heb iemand meegenomen om te spelen, mag wel hè?’ Weg concentratie. Ik ga er vanavond wel mee verder, als de kinderen in bed liggen. Vervolgens is het al half tien en hang ik op de bank met een kop thee en Netflix.

Zo gaan de dagen voorbij, het goede voornemen in het achterhoofd, maar veel te veel afleidingen en andere to do’s die elke keer mijn brein domineren.

Hoe komt het dat ik nu tóch lekker op mijn toetsenbord dit stuk tekst eruit aan het rammelen ben? Opeens had ik een ingeving, opeens was er zin, opeens leek dit het enige wat er te doen was. Moeiteloos vliegen mijn vingers over de toetsen en heb ik lol, omdat ik vanzelf op het onderwerp voor deze blog ben gekomen.

Uitstelgedrag is onvermijdelijk

Uitstelgedrag is onvermijdelijk. Iedereen kent het en we balen ervan. We nemen ons voor om productief te zijn, doelen te stellen, lijstjes te maken, een focus-muziekje op te zetten en nóg blijven we lastige dingen uitstellen. Ik heb geaccepteerd dat het er nu eenmaal bij hoort. In de tijd die je nodig hebt om écht tot actie te komen ligt al veel voorwerk, er is een idee tot rijping gekomen. Als van uitstel afstel komt, moet je je misschien afvragen of het dan wel écht belangrijk voor je was. Mijn uitstelgedrag leidt uiteindelijk vaak tot de beste ingevingen en ik vertrouw erop dat die er vanzelf op de juiste tijd uitkomen. Zoals nu. En klaar is Kees!

Lees ook…