Tips: omgaan met spanning voor een presentatie

spanning voor presentatie

Vanochtend deed ik een online presentatie over Motiverende Gespreksvoering, voor studenten van een hogeschool. Ondanks dat ik dat erg leuk vind om te doen, ben ik ook altijd gespannen van tevoren. Is mijn verhaal wel duidelijk? Laat de techniek me niet in de steek? Kom ik goed uit mijn woorden? 

Doordat ik inmiddels wat ervaring heb opgebouwd met het spreken voor groepen, weet ik mezelf goed bij te sturen zodat het meestal prima gaat. Ook gebruik ik de volgende tips & tricks om zo goed mogelijk te kunnen presteren op het moment suprême:

Goede nachtrust:
– zorgen dat ik de avond ervoor geen intensieve bezigheden heb en op een ontspannen manier op tijd naar bed kan. Zodat de kans op een goede nachtrust zo groot mogelijk is. 

Voorbereiding:
– de tijd nemen om de informatie die ik wil overbrengen zo duidelijk mogelijk te ordenen om er een logisch verhaal van te maken. Vooral veel praktijkvoorbeelden toevoegen, want dat wordt altijd goed ontvangen.
– de ‘wat-als’-vragen waar ik mezelf soms zenuwachtig mee kan maken, concreet proberen te beantwoorden. Wat als het niet lukt om mijn presentatie online te delen in mijn scherm? Ik regel dat de host mijn presentatie ook heeft, zodat zij het kan helpen oplossen als dat nodig is. Wat als ik niet uit mijn woorden kom? Glas water klaarzetten (was ik vanochtend vergeten, maar gelukkig was er een moment dat de deelnemers iets op moesten schrijven. Kon ik snel alsnog water pakken!). Slokje water nemen, rustig ademhalen en weer verder gaan. Eventueel benoemen en een beetje zelfspot gebruiken (‘Jongens, gaat weer lekker met praten vandaag!’)
– energie opwekken! De laatste 5 minuten voor de presentatie begint, luister ik een ‘krachtliedje’ (bijv. Unstoppable van Sia) en dans ik nog even alle fysieke spanning eruit. Lekker! (Let op: wel zorgen dat je niet buiten adem bent als je moet beginnen…)

Uitvoering:
– me steeds bewust proberen te zijn van mijn spreektempo (ik ga nog wel eens ratelen) en af en toe mijn ademhaling checken. 

– met beide voeten goed op de grond staan/zitten (aarding) en daar naartoe ademen wanneer ik de spanning toch weer op voel lopen.

– Last but not least: genieten!  Ik ben me bewust van hoe waardevol en geweldig leuk het is dat ik mijn kennis over kan dragen aan anderen!!!

Heb jij hier ook wat aan? Laat het me gerust weten, vooral ook wanneer je zelf nog andere tips hebt!

Lees ook…

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.